Jumaat, 7 Disember 2012

SEJENIS

Berdasarkan pengalaman aku yang cetek aku dapat mengklasifikasikan manusia itu kepada beberapa jenis. Pertama ialah orang yang bila bercakap selalu merendah diri. Kedua, orang yang selalu memuji diri apabila bercakap.

Jenis yang pertama ini terbahagi pula kepada dua pecahan. Pecahan satu, dia merendah diri kerana memang dia sedar kekurangan diri. Pecahan dua, dia merendah diri kerana sebenarnya dia minta dipuji. Contoh ayat "Ish aku ni bukannya cantik pun. Siapa la nak kan..." atau "Aku tak pandai macam kau." Dalam hati dia menunggu kita memuji dia macam ni lebih kurang "Kau ni merendah diri pula. Siapa cakap kau tak cantik. Mesti ramai yang admire kat kau" atau "Aku pandai? Kau tu yang cemerlang. Perli aku le tu." Dengan itu maka kembanglah lubang hidung dia.

Jenis yang kedua pun terbahagi kepada dua cabang. Cabang satu, dia memuji diri kerana mahu menutup kekurangan diri. Tak kira la dengan cara menipu atau mereka-reka cerita. Contoh ayat "Aku bukan nak cakap besar tapi kalau setakat benda tu kacang je cuma aku saja tak nak menunjuk" atau "Aku bukan tak nak tolong kau tapi aku bz sekarang. Banyak kerja nak buat. Design la master plan la itu la ini la. Sory k..." Tujuannya hanyalah untuk mengelak buat kerja. Cabang dua, dia memuji diri kerana dia ni jenis suka menunjuk, sombong, dan tidak suka duduk di bawah orang lain. Contoh ayat "Aku setakat kerja bawahan ni tak layak la. Aku paling busuk pun jadi penasihat je" atau "Kau cermin la diri tu sebelum nasihat aku. Kau ingat janggut kau panjang kau alim? Aku ni AJK surau. Kau ada?"

Ada lagi satu jenis iaitu mereka merupakan gabungan kedua-dua jenis di atas. Biasanya mereka akan berkata, bercakap atau bersembang secara retorik. Contoh ayat "Rajinnya kau. Lepas ni boleh jadi pengarah la" atau "Kau kerja rajin sangat pun yang kaya bos juga." Kadang mereka berdialog secara positif. Contoh ayat "Untung syarikat ni ada pekerja macam kau" atau secara negatif. Contoh ayat "Kau kalau malas kerja baik berhenti je."  Kadang mereka sedikit propaganda. Contoh ayat "Betul Joe bos cakap kat aku nak naikkan pangkat kau jadi penolong dia sebab kau rajin sangat" atau "Kau jangan tak tahu aku dengan bos tu walaupun takde pertalian tapi kami dah macam adik-beradik kembar." Kadang mereka bercakap secara menyindir, kadang jujur, kadang putar belit, kadang double meaning, dan kadang secara gurau sama ada gurau biasa atau melampau. Walaubagaimanapun itu cuma pemerhatian peribadiku sahaja. Mungkin ada kesilapan dalam mengkategorikan karekter manusia. Tapi apa peduliku betul atau salah. Aku bukan ahli psikologi.

Memerhati gelagat manusia, panorama sekitar, melihat karekter, melayan perbualan, mendengar radio, menonton television atau membaca selalu memberikan aku banyak idea dalam berkartun. Rasanya anda tergolong dalam golongan mana? Jenis satu, dua, atau tiga? Atau anda 'sejenis'?
"Ala U ni tak baik tau cakap I sejenis. Jahat"